Banki - Kredyt w PLN

kredytowy - 2009-05-30, 15:20
Temat postu: Kredyt w PLN
NBP na dzień 30.05.2009r:

Stopa referencyjna 3,75 2009-03-26
Stopa lombardowa 5,25 2009-03-26
Stopa depozytowa 2,25 2009-03-26
Stopa redyskonta weksli 4,00 2009-03-26

RPP pozostawiła kolejny raz stopy procentowe na poziomie 3,75% to już drugi miesiąc bez zmian .

kiosik - 2009-06-13, 14:24

chyba czas na umacnianie się złotówki przecież wiecznie spadać nie będzie
a stopy procentowe może i są niskie tylko jeszcze aby banki obniżały raty kredytów bo narazie słabo to widać i ma się to ni jak do obniżek przez RPP stóp procentowych

Janosik - 2009-07-08, 12:38

To co teraz banki wyprawiają i jak traktowani są klijenci to się w głowie nie mieści, mam pożyczke hipoteczną i oczekiwałem że w miarę spadania stóp procentowych doczekam się spadku raty kredytu co byłoby, nie ukrywam wielkim odciązeniem dla mnie no i się doczekałem dostałem pismo z banku ( nazwy nie podam no bo po co) że podnoszą oprocentowanie z 9% na 10,50% w skali roku !!!

pytam się gdzie sens gdzie logika ?

kredytowy - 2009-07-29, 14:56

a RPP sobie ...

kolejny raz Rada Polityki Pieniężnej pozostawiła stopy procentowe na tym samym poziomie i główna stopa NBP wynosi 3,50 proc.

kredytowy - 2009-10-04, 13:15

według ostatnich badań wnika, że prowizje za kredyty w większości banków (aż 11) wzrosły w ostatnim czasie , a ciekawostka jest taka, że RPP obiżyła stopy procentowe czyli jest normalnie banki, sobie RPP sobie !
szczery - 2009-10-12, 11:42

Bierzesz kredyt uważaj na koszty to tak dla rozwagi na co zwracać uwagę :

- prowizja za przyznanie kredytu pożyczki uważam że do 2% to max
- opłata za rozpatrzenie wniosku (sick )
- wycena nieruchomości przez rzeczoznawcę ( ja płaciłem 1000 zł )
- ubezpieczenie nieruchomości (często obowiązkowe do 100zł )
- opłaty notarialne
- podatek do urzędu podatkowego za czynności cywilno prawne (sick )
- sądy itp
- ewentualne przewalutowanie (dość znaczne kwoty nawet kilka tyś )
- możliwość wczesniejszej spłaty (w większości przypadków za darmo ale czasami zdzeirają kase - sick )
- no i oprocentowanie ( czasami wysokość jest powalająca - sick)

co nas nie zabije to nas wzmocni ;-)

kredytowy - 2009-10-28, 18:34

Stopy procentowe bez zmian zobaczymy co banki zrobią z kredytami

Stopy procentowe NBP

Referencyjna 3,50
Lombardowa 5,00
Depozytowa 2,00
Redyskonto weksli 3,75

Clayot - 2009-11-15, 22:42
Temat postu: Kredyt
zamierzam kupic mieszkanie, swoje pierwsze i samodzielne...w zwiazku z tym musze zaciagnac kredyt, dlatego kieruje do was pytanie z usіug jakiego banku wy korzystacie??i czy wedlug was jest godny polecenia czy raczej nie??
Janosik - 2009-11-15, 22:49

to zależy od wielu czynników ja jak brałem na mieszkanie to brałem tam gdzie miałem konto i padło na PKO i jestem zadowolony
kredytowy - 2009-12-02, 11:07

Złotóka się umacnia, dolar spada (dla długu amerykańskiego bardzo korzystne), juan trzymany sztucznie przez chiny na niskich poziomach, każde państwo gra pod siebie na arenie międzynarodowej
kredytowy - 2009-12-02, 11:08

Stopy procentowe NBP na dzień 02.12.2009r

Referencyjna 3,50
Lombardowa 5,00
Depozytowa 2,00
Redyskonto weksli 3,75

kredytowy - 2009-12-11, 12:00

Japonia i stany trzymają stopy na niskim poziomie i jest to im na ręke i chyba nikt nie będzie miał odwagi podnosić ich do góry, czyli będziemy mieli dużo pieniądza z którym coś należy zrobić dlatego Carry trade będzie nadal "uprawiany " czyli będziemy zadłużać się w walucie kraju o niskiej stopie procentowej i lokować je w walutę kraju o wysokiej stopie może padnie na rynki kapitałowe i bedziemy nadal pompować akcje na nowe szczyty....

Martwić może obniżany rating, który padł już na Grecję kto następny ... ?

korbka - 2009-12-31, 10:10

Ponoć w 2010 r PKB ma latać przy 4% ale widmo upadłości będzie jeszcze większe niż w 2009 ,a to przez to że procesy upadłościowe ciągną się długo i apogeum wypadnie w tym roku :roll: ciekawe jak będzie sie to miało do banków i kredytów chciałbym żeby oprocentowania spadły czego wam i sobie z całego serca życze !
kredytowy - 2010-02-01, 11:56

Stopy procentowe NBP

Referencyjna 3,50
Lombardowa 5,00
Depozytowa 2,00
Redyskonto weksli 3,75
Dyskonto weksli 4,00

Grom - 2010-02-01, 15:16

kredytowy napisał/a:
Stopy procentowe NBP

Referencyjna 3,50
Lombardowa 5,00
Depozytowa 2,00
Redyskonto weksli 3,75
Dyskonto weksli 4,00

stopy stopami ale dla tych co mają kredyt w euro albo usd świeci słonće bo złotówka się umacnia a i raty mogą być mniejsze dla kredytów w obce walucie już dawno euro nie spadło poniżej 4zł !!!

nontoksic - 2010-03-10, 14:12
Temat postu: Kredyt
oby...chociaz poczatki po wejsciu euro moze byc ciezko...dlatego moze "bezpieczniej" jest miec kredyt nie zlotowkowy, wtedy nie bedzie zadnego problemu z przelicznikami...albo tuz przed wprowadzeniem euro mozna przewalutowac swoj kredyt...
Janosik - 2010-03-11, 08:46
Temat postu: Re: Kredyt
nontoksic napisał/a:
oby...chociaz poczatki po wejsciu euro moze byc ciezko...dlatego moze "bezpieczniej" jest miec kredyt nie zlotowkowy, wtedy nie bedzie zadnego problemu z przelicznikami...albo tuz przed wprowadzeniem euro mozna przewalutowac swoj kredyt...

niby tak tylko kiedy to euro zawita do polski, ja w chwili obecnej mam w złotówkach i nie zamierzam zmieniać bo dochodzą koszty przewalutowania a na to mnie nie staćniestety

kredytowy - 2010-03-11, 10:04

coś nie ma ostatnio czasu żeby spokojnie i merytorycznie popisać ... :-x samo przyjęcie EURO nie będzie takie straszne najwięcej mieszaniny będzie przy wejściu do korytarza ERM2!

Euro pozostaje nadal w trendzie spadkowym (można zobaczyć na wykresie) od 2009r i doszedł kurs prawie do 3,90, natomiast analogicznie złotówka w stosunku do euro się umacnia, przy silnej złotówce sytuacja korzystna robi się dla kredytobiorców w walucie obcej.

Po przyjęcie EURO i wprowadzeniu go do obiegu wszystkie kredyty w PLN zostanią zamienione na EUR a oprocentowanie będzie podlegać pod EURIBOR ( w przypadku FRANKA będzie to LIBOR)

W interesie państwa chyba jest aby złotówka była mocna spowoduje to mniejszy koszt obsługi długu publicznego!

kredytowy - 2010-07-19, 12:30

Bank Gospodarki Żywnościowej - BGŻ walczy o klienta

http://www.scanbank.pl/bgz/

Janosik - 2010-08-05, 13:26

oglądałem ostatnio debate w sejmie o planach finansowych na najbliższe 4 lata i chyba maja tam ładny burdel w kasie skoro chcą podwyższyć VAT o 1 % i jeżeli nie uda się zahamować wzrostu deficytu to w następnych latach możliwa podwyżka o kolejne 2 % aby nie przekroczyć progu zadłużenia na poziomie 55% :shock: i jak zawsze po tyłku dostaną uczciwi i biedni bo bogaci jakoś się wykręcą i dadzą sobie rade
kredytowy - 2010-08-06, 11:14

Janosik napisał/a:
oglądałem ostatnio debate w sejmie o planach finansowych na najbliższe 4 lata i chyba maja tam ładny burdel w kasie skoro chcą podwyższyć VAT o 1 % i jeżeli nie uda się zahamować wzrostu deficytu to w następnych latach możliwa podwyżka o kolejne 2 % aby nie przekroczyć progu zadłużenia na poziomie 55% :shock: i jak zawsze po tyłku dostaną uczciwi i biedni bo bogaci jakoś się wykręcą i dadzą sobie rade

wzrost podatku może spowodować inflację ale i na to RPP ma broń w postaci stóp procentowych które w każdej chwili może podnieść

kredytowy - 2012-01-10, 12:19

BIK informuje:

Ponad 2 miliony Polaków nie radziło sobie z terminowym regulowaniem zobowiązań na koniec 2011 roku. Dynamika przyrostu liczby klientów podwyższonego ryzyka nieznacznie wyhamowuje. Łączna kwota zaległych płatności wyniosła 35,48 miliarda złotych. W ciągu minionego roku wzrosła o ponad 10 miliardów złotych, tempo wzrostu tej kwoty jest podobne jak rok wcześniej. Mimo zawirowań na międzynarodowych rynkach finansowych Polacy w 2011 roku dobrze radzili sobie ze spłatą kredytów hipotecznych - wynika z rocznego raportu InfoDług za rok 2011 przygotowanego przez BIG InfoMonitor S.A.

pokaźna kwota

roni - 2012-01-14, 00:10

ciekawi mnie co się stanie jak polacy przestaną spłacać swoje zadłużenia i wyjdą na ulice
kredytowy - 2012-10-04, 10:23

W październiku RPP zaskoczyła - stopy procentowe pozostawiła bez zmian

Od maja 2012 r. główna stopa referencyjna wynosi 4,75%

czekamy na listopad i na poziom inflacji