Polisa lokacyjna |
Autor |
Wiadomość |
Benjamin77
|
Wysłany: 2009-04-21, 13:25 Polisa lokacyjna
|
|
|
Czym znacząco się różni od lokaty? Bo zyski są porównywalne, kapitał jest chroniony również. A są w tym momencie bardziej polecane niż lokaty. |
|
|
|
 |
re
Gość
|
Wysłany: 2009-04-21, 16:15
|
|
|
zadne polisy ani lokaty akcje kupuj po to banki dawały wysokie oprocentowanie lokat bo zbierały kase |
|
|
|
 |
adam
|
Wysłany: 2009-04-21, 16:31
|
|
|
z tego co się orientuje to polisy lokacyjne są charakterystyczne dla mniejszych banków które walczą o klijenta i po pozyskanie "depozytów" w postaci gotówki i często działają z towarzystwem ubezpieczeniowym dlatego jest to forma polisy:
-polisa lokacyjna daje gwarancje że w przypadku np. śmierci gotówka z naliczonym kapitałem otrzyma osoba wskazana w umowie za cały okres
-nie płaci sie tez podatku spadkowego (polisy na życie są z niego zwolnione) czyli cały kapitał dostanie ktos kogo wskażesz
- minusem może być jedynie to że nie uwzględniają one inflacji jezeli przekroczy ona oprocentowanie wtedy pojawia się problem no ale zawsze można zrezygnować z polisy co powinno być w umowie
- zysk z polisy lokacyjnej jest określany na początku umowy |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2009-04-22, 14:22
|
|
|
Z informacji, które dostałem z banku wynika, że polisa nie jest depozytem, tylko jako ubezpieczeniem na życie i dożycie podlega UFG. W sumie jasne zasady określają, oprocentowanie to 5,67% w skali roku z tym, że nie podlega podatkowi Belki, więc zysk taki jest jak na lokacie 7%. Pytanie tylko jak to się opłaca? |
|
|
|
 |
adam
|
Wysłany: 2009-04-22, 19:17
|
|
|
co do lokaty 7% to chyba już mało który bank tyle daje, Noble Bank daje 7% ale przy większej kwocie chyba coś około 200-500k ale dokladnie nie pamiętam.
Zgadza się polisa lokacyjna jest ubezpieczeniem na życie i dożycie i chyab jest bardzo konkurencyjna w stosunku do zwykłych lokat
mnie osobiście zainteresowała ostatnio lokata progresywna na 12msc ze średnim oprocentowaniem 5,8% , ale wydaje mi się że sposób oszczędzania jest indywidualny i zależy od podejścia i strategii każdego z osobna |
|
|
|
 |
Benjamin77
|
Wysłany: 2009-04-23, 11:48
|
|
|
Myślę, że te produkty wszystkie są mniej więcej na tym samym poziomie, jeśli chodzi o zyski. W tym momencie jednak przekonałby produkt na 12 miesięcy, a znalazłem taką polisę banku dnb nord, tyle że nic o nim nie wiem poza tym, że jest norweski. Tyle się tych banków porobiło. |
|
|
|
 |
bolek
|
Wysłany: 2009-04-23, 12:39
|
|
|
w USA troche ich upadło (banków) to mają mniejszy problem
pamiętam jak w 2001r oprocentowanie sięgało 10% wtedy to się opłacało i zarobek był godziwy, a teraz dadzą śmieszne 5% i że okazja :) |
|
|
|
 |
fryzzz
Gość
|
Wysłany: 2009-04-24, 14:21
|
|
|
M się wniosek nasuwa jeden. Im bardziej teraz bank naciska na lokatę, tym większe prawdopodobieństwo, ze ma problem z depozytami, lub wiąże w przyszłości taki problem może zaistnieć. Dla mnie taki ban czyni niewiarygodnym. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2009-04-24, 16:24
|
|
|
w sumie banki zyją z zbierania jak największej ilości kasy więc im wyższe oprocentowanie tym wiecej zbiora |
|
|
|
 |
fryzzz
Gość
|
Wysłany: 2009-04-27, 13:08
|
|
|
Niestety, nie wszystkie banki postępują tak uczciwie, jak chcieliby tego jego klienci. Nie zawsze to wysokie oprocentowanie jest do końca prawdziwe. Polisy lokacyjne ze stałym oprocentowaniem i zakładającym ochronę 100% kapitału są ok. Ale nie skusiłbym się na polisę strukturyzowaną zależną od wzrostu amerykańskich akcji banków. To dla mnie loteria. |
|
|
|
 |
copaAmerica
|
Wysłany: 2009-04-27, 15:07
|
|
|
niestety ale takie mamy realia i moralność nie zawsze idzie w parze z interesem klijenta często dopiero po przeczytaniu umowy i regulaminu tak napreawde poznajemy kruczki i szczeguliki, a najgorsze że większość nie czyta tego co bierze |
|
|
|
 |
Benjamin77
|
Wysłany: 2009-04-28, 15:01
|
|
|
Właśnie tu jest problem, bo klienci powinni tego oczekiwać jako gwarancji bezpieczeństwa dla czasami naprawdę grubych pieniędzy. Nie wyobrażam sobie, że np. W takiej Norwegii w jednym z większych banków takie praktyki były prowadzone i ich klienci w żaden sposób nie zareagowaliby. Albo tym bardziej uznali, że nie mają na to wpływu. |
|
|
|
 |
Groni
Gość
|
Wysłany: 2009-05-29, 12:52
|
|
|
polsisy lokacyjne dopiero raczkują i stanowia alternatywę dla tradycyjnych lokat.
Zyski z polisy lokacyjnej zwolnione są z 19% podatku belki (który miał być zniesiony ale chyba nie jest to na ręke zwłaszcza przy takiej dziurze budzetowej)czyli dostajemy realny zysk z polisy.
Polise można założyć w większości oddziałów banków zazwyczaj na okres od 6 do 36 msc |
|
|
|
 |
kredytowy
|
Wysłany: 2009-06-15, 11:01
|
|
|
Należy pamiętać że w razie upadłości takiego towarzystwa ubezpieczeniowego który oferuje polisolokaty UFG (Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny) zabezpiecza naszą gotówke do 50% ale nie więcej niż 30 tyś euro.
W czasach kryzysu i licznych bankructw nawet najwiekszych banków należy zwracać na to uwage |
|
|
|
 |
|