Forum o inwestowaniu i zarabianiu na giełdzie - Investorsi.pl
Forex || Strona główna || AT|| Linki || Kontakt || Forum||Kursy || Banki online

Subskrypcja

Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload
 Ogłoszenie 

Giełda     Forex     Finanse     Prawo     Psychologia     Zdrowie     Języki obce    

Poprzedni temat «» Następny temat
Polisa lokacyjna
Autor Wiadomość
Benjamin77

Wysłany: 2009-04-21, 13:25   Polisa lokacyjna

Czym znacząco się różni od lokaty? Bo zyski są porównywalne, kapitał jest chroniony również. A są w tym momencie bardziej polecane niż lokaty.

re
Gość
Wysłany: 2009-04-21, 16:15   

zadne polisy ani lokaty akcje kupuj po to banki dawały wysokie oprocentowanie lokat bo zbierały kase

adam

Wysłany: 2009-04-21, 16:31   

z tego co się orientuje to polisy lokacyjne są charakterystyczne dla mniejszych banków które walczą o klijenta i po pozyskanie "depozytów" w postaci gotówki i często działają z towarzystwem ubezpieczeniowym dlatego jest to forma polisy:

-polisa lokacyjna daje gwarancje że w przypadku np. śmierci gotówka z naliczonym kapitałem otrzyma osoba wskazana w umowie za cały okres

-nie płaci sie tez podatku spadkowego (polisy na życie są z niego zwolnione) czyli cały kapitał dostanie ktos kogo wskażesz

- minusem może być jedynie to że nie uwzględniają one inflacji jezeli przekroczy ona oprocentowanie wtedy pojawia się problem no ale zawsze można zrezygnować z polisy co powinno być w umowie

- zysk z polisy lokacyjnej jest określany na początku umowy

Gość

Wysłany: 2009-04-22, 14:22   

Z informacji, które dostałem z banku wynika, że polisa nie jest depozytem, tylko jako ubezpieczeniem na życie i dożycie podlega UFG. W sumie jasne zasady określają, oprocentowanie to 5,67% w skali roku z tym, że nie podlega podatkowi Belki, więc zysk taki jest jak na lokacie 7%. Pytanie tylko jak to się opłaca?

adam

Wysłany: 2009-04-22, 19:17   

co do lokaty 7% to chyba już mało który bank tyle daje, Noble Bank daje 7% ale przy większej kwocie chyba coś około 200-500k ale dokladnie nie pamiętam.

Zgadza się polisa lokacyjna jest ubezpieczeniem na życie i dożycie i chyab jest bardzo konkurencyjna w stosunku do zwykłych lokat

mnie osobiście zainteresowała ostatnio lokata progresywna na 12msc ze średnim oprocentowaniem 5,8% , ale wydaje mi się że sposób oszczędzania jest indywidualny i zależy od podejścia i strategii każdego z osobna

Benjamin77

Wysłany: 2009-04-23, 11:48   

Myślę, że te produkty wszystkie są mniej więcej na tym samym poziomie, jeśli chodzi o zyski. W tym momencie jednak przekonałby produkt na 12 miesięcy, a znalazłem taką polisę banku dnb nord, tyle że nic o nim nie wiem poza tym, że jest norweski. Tyle się tych banków porobiło.

bolek

Wysłany: 2009-04-23, 12:39   

w USA troche ich upadło (banków) to mają mniejszy problem :roll:
pamiętam jak w 2001r oprocentowanie sięgało 10% wtedy to się opłacało i zarobek był godziwy, a teraz dadzą śmieszne 5% i że okazja :)

fryzzz
Gość
Wysłany: 2009-04-24, 14:21   

M się wniosek nasuwa jeden. Im bardziej teraz bank naciska na lokatę, tym większe prawdopodobieństwo, ze ma problem z depozytami, lub wiąże w przyszłości taki problem może zaistnieć. Dla mnie taki ban czyni niewiarygodnym.

Gość

Wysłany: 2009-04-24, 16:24   

w sumie banki zyją z zbierania jak największej ilości kasy więc im wyższe oprocentowanie tym wiecej zbiora :roll:

fryzzz
Gość
Wysłany: 2009-04-27, 13:08   

Niestety, nie wszystkie banki postępują tak uczciwie, jak chcieliby tego jego klienci. Nie zawsze to wysokie oprocentowanie jest do końca prawdziwe. Polisy lokacyjne ze stałym oprocentowaniem i zakładającym ochronę 100% kapitału są ok. Ale nie skusiłbym się na polisę strukturyzowaną zależną od wzrostu amerykańskich akcji banków. To dla mnie loteria.

copaAmerica

Wysłany: 2009-04-27, 15:07   

niestety ale takie mamy realia i moralność nie zawsze idzie w parze z interesem klijenta :roll: często dopiero po przeczytaniu umowy i regulaminu tak napreawde poznajemy kruczki i szczeguliki, a najgorsze że większość nie czyta tego co bierze

Benjamin77

Wysłany: 2009-04-28, 15:01   

Właśnie tu jest problem, bo klienci powinni tego oczekiwać jako gwarancji bezpieczeństwa dla czasami naprawdę grubych pieniędzy. Nie wyobrażam sobie, że np. W takiej Norwegii w jednym z większych banków takie praktyki były prowadzone i ich klienci w żaden sposób nie zareagowaliby. Albo tym bardziej uznali, że nie mają na to wpływu.

Groni
Gość
Wysłany: 2009-05-29, 12:52   

polsisy lokacyjne dopiero raczkują i stanowia alternatywę dla tradycyjnych lokat.
Zyski z polisy lokacyjnej zwolnione są z 19% podatku belki (który miał być zniesiony ale chyba nie jest to na ręke zwłaszcza przy takiej dziurze budzetowej)czyli dostajemy realny zysk z polisy.
Polise można założyć w większości oddziałów banków zazwyczaj na okres od 6 do 36 msc

kredytowy

Wysłany: 2009-06-15, 11:01   

Należy pamiętać że w razie upadłości takiego towarzystwa ubezpieczeniowego który oferuje polisolokaty UFG (Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny) zabezpiecza naszą gotówke do 50% ale nie więcej niż 30 tyś euro.

W czasach kryzysu i licznych bankructw nawet najwiekszych banków należy zwracać na to uwage

Odpowiedz do tematu